Wat zijn de signalen van chronische stress?

signalen van chronische stress

We leven in een wereld die veel van ons vraagt. Onze agenda’s puilen uit, deadlines stapelen zich op en onze telefoons piepen de hele dag door. Het is dan ook niet gek dat we ons regelmatig gespannen of opgejaagd voelen. Een beetje stress hoort erbij – het houdt je scherp en helpt je om te presteren. Maar wat als stress de overhand krijgt?

Bij Plants for Health helpen we je om beter met stress om te gaan. Niet door het weg te stoppen, maar door het te herkennen, te begrijpen en er effectief op te reageren. Want hoe meer grip je krijgt op stress, hoe meer ruimte er ontstaat om te leven zoals jij dat wilt – met meer rust, meer energie en meer plezier.

Hoe herken je chronische stress?

Veel mensen merken niet dat hun lijf al maandenlang ‘aan’ staat. Dat ze voortdurend in de actiestand staan, zonder ruimte voor echte ontspanning. Totdat hun lichaam begint te protesteren. Misschien herken je het wel:

  • Je bent zó moe, dat zelfs een goede nachtrust je niet oplaadt.
  • Je eet te veel of juist te weinig, zonder dat je daar controle over lijkt te hebben.
  • Je buik voelt opgeblazen, je darmen onrustig.
  • Je hebt last van spierspanning of ervaart regelmatig hoofdpijn.
  • Slapen lukt niet goed: je ligt te piekeren of wordt midden in de nacht wakker.
  • Je voelt je sneller boos of verdrietig, en kleine dingen kunnen je ineens uit balans brengen.

Het zijn signalen die we vaak negeren. We zeggen tegen onszelf: “Het gaat wel weer over als het rustiger wordt op werk.” Of: “Iedereen is weleens moe, ik moet me niet aanstellen.” Maar chronische stress is geen aanstellerij. Het is een serieus probleem dat, als het te lang aanhoudt, grote gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

Chronische stress en je gezondheid

Langdurige stress verhoogt onder andere het risico op hartaandoeningen, geheugenproblemen, een verzwakt immuunsysteem en auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis. Wist je bijvoorbeeld dat mensen met het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) een tot wel twee keer hoger risico hebben om reumatoïde artritis of een andere auto-immuunziekte te ontwikkelen (1,2)?

Maar het goede nieuws? Je hebt invloed. Je kunt leren hoe je beter met stress omgaat. Niet door alle stress uit de weg te gaan – dat is onmogelijk en ook niet nodig. Maar wel door vaardigheden te ontwikkelen die je helpen om te herstellen van stressmomenten. Zodat je niet blijft hangen in die constante actiestand.

Bij Plants for Health geloven we in een holistische aanpak. Gezondheid draait niet alleen om goed eten en voldoende bewegen, maar ook om hoe je met stress omgaat. In ons programma leren we je hoe je de signalen van stress eerder herkent én wat je kunt doen om je veerkracht te vergroten.

Zodat je je energie weer terugkrijgt. Meer ruimte ervaart in je hoofd én lijf. Weer kunt genieten van de kleine dingen, van tijd met je gezin of een wandeling in de natuur. Vakanties worden weer iets om naar uit te kijken – niet iets wat je nodig hebt om op adem te komen. Je voelt je sterker, rustiger en hebt weer grip op je gezondheid.

En nee, om dat te bereiken hoef je niet dagelijks urenlang te mediteren! We werken met kleine, praktische stappen – wetenschappelijk onderbouwd en afgestemd op jouw dagelijks leven.

Benieuwd hoe we dit toepassen in de praktijk?
Lees meer over onze aangetoond effectief programma.

Bronnen
  1. Lee, Y. C., Agnew-Blais, J., Malspeis, S., Keyes, K., Costenbader, K., Kubzansky, L. D., Roberts, A. L., Koenen, K. C., & Karlson, E. W. (2016). Post-Traumatic Stress Disorder and Risk for Incident Rheumatoid Arthritis.   
  1. O’Donovan, A., Cohen, B. E., Seal, K. H., Bertenthal, D., Margaretten, M., Nishimi, K., & Neylan, T. C. (2015). Elevated risk for autoimmune disorders in iraq and afghanistan veterans with posttraumatic stress disorder. Biological psychiatry, 77(4), 365–374.