Loop ik tekorten op bij een plantaardig voedingspatroon? 

Tekorten bij plantaardig

Wil je graag (meer) plantaardig eten, maar twijfel je of je dan wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt? Je bent niet de enige. Veel mensen maken zich zorgen over mogelijke tekorten bij een plantaardig voedingspatroon. Want kom je dan wel aan je eiwitten? En hoe zit het met ijzer, dat zit toch vooral in vlees? En is het nog wel mogelijk om voldoende calcium binnen te krijgen als je geen zuivel meer eet?

Zulke gedachten kunnen je onzeker maken en je doen twijfelen of de overstap naar meer plantaardige voeding wel iets voor jou is. Wij begrijpen deze zorgen maar al te goed. Het is heel logisch dat je niet zeker weet wat je moet geloven en je afvraagt of je lichaam wel alles krijgt wat het nodig heeft.

Gelukkig kunnen we je geruststellen: wanneer je gezond plantaardig eet en de juiste supplementen neemt, kun je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgen. Zo’n eetpatroon gaat zelfs gepaard met mooie gezondheidsvoordelen, zoals meer energie en een lager risico op verschillende aandoeningen (1)! Wel is het belangrijk dat je volwaardig eet. Wij ondersteunen je daar graag bij.

Om op te letten
Als je (meer) plantaardig gaat eten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voedingspatroon volwaardig is. Net als bij elke andere manier van eten zijn er een aantal aandachtspunten. Uit onderzoek weten we dat mensen die plantaardig eten vaker een lagere inname hebben van de voedingsstoffen EPA, DHA, vitamine B12, D, calcium, jodium, ijzer (bij vrouwen) en zink.

Overigens zijn mensen die voornamelijk plantaardig eten hierin niet uniek. Ook vegetariërs en mensen die vlees eten lopen risico op tekorten. Zij moeten deels rekening houden met dezelfde aandachtspunten, zoals ijzer (bij vrouwen), vitamine D en calcium, terwijl andere aandachtspunten afhankelijk zijn van het eetpatroon.

Maar wist je dat mensen die (meer) plantaardig eten gemiddeld juist méér binnenkrijgen van de volgende belangrijke voedingsstoffen?

  • Vezels
  • Alfa-linoleenzuur (ALA, een omega-3-vetzuur)
  • Onverzadigde vetzuren
  • Vitamine B1, B6, B11, C, E en magnesium

Sommige voedingsstoffen verdienen dus wat extra aandacht als je plantaardig eet, maar van andere voedingsstoffen krijg je gemiddeld meer binnen (2).

Zo bouw je een volwaardig voedingspatroon op
Een volwaardig voedingspatroon begint bij een krachtige basis: gezonde hoofdmaaltijden! De Plants for Health plate kan je hierbij helpen. De Plants for Health Plate is een eenvoudige en praktische richtlijn om je maaltijden op een evenwichtige manier samen te stellen. Richt je bord ongeveer zo in:

  • De helft groente en/of fruit, alle kleuren en soorten zijn goed! Eet de regenboog.
  • Een kwart volkoren granen, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, bulgur, quinoa, (zoete) aardappelen of volkorenpasta.
  • Een kwart gezonde eiwitbronnen, zoals peulvruchten (bonen, erwten en linzen), tofu, tempeh, seitan of plantaardige zuivel op basis van soja of erwten.
  • Gezonde vetten als topping, zoals noten, pitten, zaden, wat avocado of olijfolie.

De Plants for Health plate maakt het gemakkelijk om maaltijden samen te stellen die voedzaam, lekker en goed voor je gezondheid zijn. Het bord maakt plantaardig eten eenvoudig en toegankelijk, ongeacht waar je begint. Als je deze richtlijn grofweg volgt en daarnaast de nodige supplementen slikt (vitamine B12, vitamine D3 en omega-3 vetzuren uit algenolie), krijg je alle belangrijke voedingsstoffen in voldoende mate binnen. Je hoeft dan niet bang te zijn voor tekorten.

Gezond bord

Eten met vertrouwen
Wanneer je weet waar je op moet letten, kun je vol vertrouwen genieten van een voedzaam, plantaardig eetpatroon. Je voelt je energieker, gezonder en maakt je geen zorgen meer. Integendeel, eten wordt iets om van te genieten. Je hebt het vertrouwen dat je lichaam goed wordt ondersteund en dat je keuzes bijdragen aan een gezonder lijf. Bij Plants for Health helpen we je graag stap voor stap om meer plantaardig eten op jouw manier te integreren.

Wil je zeker weten dat je het goed aanpakt? Wij begeleiden je stap voor stap. Bekijk het programma.

Bronnen
  1. Wang, Y., Liu, B., Han, H., Hu, Y., Zhu, L., Rimm, E. B., Hu, F. B., & Sun, Q. (2023). Associations between plant-based dietary patterns and risks of type 2 diabetes, cardiovascular disease, cancer, and mortality – a systematic review and meta-analysis. Nutrition journal, 22(1), 46.
  2. Neufingerl, N., & Eilander, A. (2021). Nutrient Intake and Status in Adults Consuming Plant-Based Diets Compared to Meat-Eaters: A Systematic Review. Nutrients, 14(1), 29.