Hoeveel groente en fruit is ideaal?  

Hoeveel groente en fruit moet je eten

Je weet dat groente en fruit gezond zijn, maar hoeveel heb je eigenlijk nodig om je lichaam optimaal te ondersteunen? Misschien eet je al wat groente bij het avondeten en pak je af en toe een stuk fruit, maar is dat genoeg? En te veel fruit is toch ook weer niet goed?

We begrijpen goed dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet als het om voeding gaat. Er is zoveel informatie, en vaak spreken bronnen elkaar tegen. Die onzekerheid kan frustrerend zijn. Het voelt alsof je telkens weer opnieuw moet beginnen, terwijl je gewoon meer grip wilt krijgen op je gezondheid.

Het dagelijks eten van voldoende groente en fruit is één van de meest krachtige manieren om je gezondheid te verbeteren. Wij helpen je daar graag bij. Na het lezen van deze blog/post/mail pas jij het eten van voldoende groente en fruit moeiteloos in je dagelijkse routine.

Hoeveel groente en fruit heb ik nodig?
De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 200 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten (1). Dat is een goed begin, maar meer is beter! Uit onderzoek blijkt namelijk dat 800 gram groente en fruit per dag optimaal is voor een goede gezondheid. Die hoeveelheid zorgt voor een aanzienlijk lager risico op hart- en vaatziekten, beroertes en vroegtijdig overlijden (2).

In de praktijk komt dit neer op 3-4 stuks fruit en 400 gram groente. Probeer ook verschillende kleuren en soorten te kiezen, want iedere soort bevat andere gunstige stofjes. Door te variëren krijg je dagelijks verschillende soorten vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels binnen. Eet de regenboog!

Stap voor stap
Klinkt die 800 gram nou als een enorme berg? Geen zorgen. Onderzoek laat zien dat elke extra 200 gram groente en fruit je gezondheid verbetert. Het hoeft dus niet perfect en iedere stap telt. Een handige vuistregel: probeer standaard groente en/of fruit te eten bij je drie hoofdmaaltijden. Daarmee kom je al een heel eind.

De onderstaande tips kunnen je helpen om jouw inname van groente en fruit verder op te krikken:

  • Neem een extra stuk fruit of wat snackgroente als tussendoortje.
  • Groente en fruit uit de diepvries, zoals diepvries bosbessen, mango stukjes of broccoli roosjes, zijn minstens zo gezond als de verse varianten. Bovendien zijn ze vaak goedkoper, lang houdbaar en al gesneden. Wij zijn fan!
  • Verwerk verborgen groente in je ontbijt, zoals in onze ‘Carrot cake havermout’. Geraspte wortel en courgette kunnen heerlijk smaken in havermout en smoothies.
  • Eet standaard groente bij de lunch, bijvoorbeeld in de vorm van een groentesoep (maak één keer per week een grote pan en vries porties in), salade of schaaltje rauwkost. Wij zijn dol op worteltjes, radijsjes en reepjes paprika.
  • Vul ongeveer de helft van je bord met groente bij het avondeten. Voor het gemak kun je gebruikmaken van zakken met voorgesneden groente of verspaketten.
  • Ontbijt eens met een rijkgevulde groene smoothie. Blend bijvoorbeeld mango, frambozen, courgette, spinazie, havervlokken, gebroken lijnzaad en ongezoete sojadrink. Voeg eventueel wat zachte, ontpitte dadels toe voor een lekkere zoete smaak. Snel klaar, voedzaam en lekker!

Hoe zou het zijn als dit een gewoonte wordt?
Door dagelijks veel groente en fruit te eten voel je je fitter, ondersteun je jouw immuunsysteem en krijg je talloze vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels binnen. Je voelt je energieker, ondersteunt je lichaam optimaal en verkleint je risico op chronische ziekten.

En dat allemaal door kleine, haalbare aanpassingen in je eetpatroon. Het is mogelijk, en wij helpen je graag om dat te bereiken. Benieuwd hoe we dit toepassen in de praktijk? Lees hier meer over onze aangetoond effectief leefstijlmethode. 

Bronnen
  1. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Het advies in het kort. Geraadpleegd in maart 2025 via: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015.
  2. Aune, D., Giovannucci, E., Boffetta, P., Fadnes, L. T., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. International journal of epidemiology, 46(3), 1029–1056.