Hoeveel beweging is optimaal?

We weten allemaal dat beweging goed voor ons is, maar hoeveel is nu écht optimaal? Misschien probeer je regelmatig te sporten, maar voelt het toch alsof je te weinig doet. Of je hebt een drukke agenda en weet niet waar je de tijd vandaan moet halen.
We begrijpen we dat het soms lastig is om beweging in je dag te integreren. Gelukkig hoef je geen uren in de sportschool door te brengen om je gezondheid te verbeteren – en we helpen je daar graag bij!
In Nederland hanteren we de Beweegrichtlijnen, die in 2017 zijn opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Deze richtlijnen laten goed zien wat de ideale hoeveelheid beweging is om gezond te blijven en het risico op chronische ziektes te verkleinen. Door ze te volgen, kun je niet alleen je fysieke conditie verbeteren, maar ook je mentale welzijn en algehele kwaliteit van leven verhogen.
Volgens de Beweegrichtlijnen is dit wat je nodig hebt voor een optimale gezondheid:
- Minstens 150 minuten per week matig-intensieve beweging
Bij matig-intensieve beweging gaat je hartslag omhoog, maar kun je nog wel praten. Denk bijvoorbeeld aan stevig wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Verspreid deze beweging over meerdere dagen om je lichaam regelmatig te activeren en je algehele fitheid te verbeteren. Streef bijvoorbeeld naar minstens 30 minuten per dag. - Minstens 2 keer per week spier- en botversterkende oefeningen
Krachttraining, yoga of oefeningen met je eigen lichaamsgewicht (zoals squats, traplopen, push-ups en lunges) helpen om je spieren sterk te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor je spiermassa, maar ook voor je botten, stofwisseling en houding. Vooral naarmate je ouder wordt, helpt krachttraining bij het behouden van spierkracht en het voorkomen van blessures en valpartijen. Daarnaast zijn balansoefeningen, zoals op één been staan, hakken-teen lopen of tai chi, aan te raden. Vooral voor 65-plussers kan dit helpen om het valrisico te verkleinen en zelfstandigheid te behouden. - Minder zitten, meer bewegen
Lang stilzitten vergroot het risico op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Probeer elk uur even op te staan en te bewegen, vooral als je een zittend beroep hebt. Kleine acties, zoals een korte wandeling, even springen of wat rek- en strekoefeningen kunnen al een groot verschil maken. Je kunt een wekker zetten om jezelf hieraan te herinneren.
Bewegen integreren in je dagelijkse routine kan je veel opleveren. Door meer te bewegen, verbeter je niet alleen je conditie en spierkracht, maar ook je mentale gezondheid. Je voelt je energieker, slaapt beter en vermindert je risico op chronische ziektes.
Bovendien zorg je ervoor dat je fit blijft tot op late leeftijd. Regelmatig bewegen helpt om je botten sterk te houden, je balans te verbeteren en je spieren te behouden, waardoor je minder risico loopt op vallen en blessures. Dit betekent dat je langer zelfstandig kunt blijven, met meer bewegingsvrijheid en een betere kwaliteit van leven.
Kleine aanpassingen maken al een groot verschil: neem vaker de trap, ga lopend of fietsend naar de winkel en plan beweegmomenten in je dag. Hoe actiever je bent, hoe beter je je zult voelen – nu én in de toekomst!
Hulp nodig om dit toe te passen in je eigen leven? Doe mee met ons volledige programma en ontdek wat er mogelijk is. Klik hier.
Bronnen
Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen 2017. Kernadvies Beweegrichtlijnen 2017. Geraadpleegd in maart 2025 via: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/08/22/beweegrichtlijnen-2017