Carnivoor dieet: wat zegt de wetenschap over veel vlees eten?
Sommige mensen voelen zich beter na een overstap naar het carnivoor dieet (alleen dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren). Vaak komt dit doordat ze eerder veel bewerkt voedsel aten en nu meer onbewerkt. Ook mensen met darmklachten zoals het prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn of coeliakie ervaren soms verlichting bij een carnivoor dieet. Maar wat zegt de wetenschap over de gezondheidseffecten van een voedingspatroon dat uitsluitend uit dierlijke producten bestaat?
Waarom voelen sommige mensen zich beter bij een carnivoor dieet?
Op social media krijgen we soms heftige reacties van mensen die een carnivoor of grotendeels dierlijk voedingspatroon aanhangen. Men geeft aan dat klachten door dit voedingspatroon zijn afgenomen of dat zij verhalen kennen van mensen die opknapten na het overstappen van een (meer) plantaardig voedingspatroon naar een carnivoor of grotendeels dierlijk voedingspatroon. Het gaat hier vaak over het overstappen van een zeer ongezond voedingspatroon met veel bewerkte voeding, rijk aan suiker en zout, arm aan voedingsstoffen naar een onbewerkt voedingspatroon rijk aan vlees, vis en eieren. Door meer onbewerkt eten, zie je dan soms inderdaad verbetering van onder andere bloedsuiker en gewicht. Dit is een effect dat we vanuit de wetenschap goed kunnen verklaren en wat ook gezien wordt bij het Paleo dieet, waarbij sterk bewerkt voedsel en toegevoegde suikers vermeden worden (1-6).
Met name mensen met darmklachten, zoals prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of coeliakie, kunnen op de korte termijn verbetering van hun symptomen ervaren bij een dierlijk dieet. Zij geven ook weleens aan dat een (overwegend) plantaardig voedingspatroon juist gepaard gaat met een opgeblazen gevoel en meer darmklachten. Het is bekend dat een vezelarm voedingspatroon (meestal rijk aan dierlijke producten) op de korte termijn inderdaad verlichting kan bieden bij mensen met darmklachten. Dit komt onder andere doordat een carnivoor dieet weinig fermenteerbare koolhydraten (ook wel bekend als de zogenaamde FODMAPs) en vezels bevat, waardoor gasvorming en een opgeblazen gevoel afnemen (7).
Er is echter een keerzijde. Hoewel de vezelarme voeding op korte termijn verlichting kan geven, gaat het vaak samen met een verslechtering van het microbioom, de grote hoeveelheid bacteriën in onze darmen. De diversiteit van het microbioom neemt af en het aantal bacteriën die gunstige, ontstekingsverlagende stoffen produceren nemen af, terwijl ‘slechte’ bacteriën in aantal toenemen (8). Uiteindelijk kan dit op de de lange termijn juist negatieve gevolgen hebben voor de algemene gezondheid en de darmgezondheid. Onderzoek laat dan ook zien dat hoe meer plantaardig men eet, des te lager het risico op inflammatoire darmziekten (b.v. de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) is. En mensen die al een inflammatoire darmziekte hebben blijken een lager risico te hebben op een operatie gerelateerd aan die aandoening als zij meer plantaardig eten (9).
In dit artikel bespreken we de gezondheidsaspecten van een carnivoor of dierlijk voedingspatroon. De wetenschap is helder: een carnivoor dieet is niet gezond.
Bij Plants for Health doen we niet aan cherry-picking: het selectief uitlichten van alleen die studies die in je straatje passen. Wij gebruiken uitsluitend onderzoek van hoge kwaliteit, zoals grote overzichtsstudies en meta-analyses waarin meerdere trials samenkomen. Als artsen, diëtisten en gezondheidswetenschappers zijn we getraind om deze studies goed te beoordelen en in de juiste context te plaatsen. Dat is iets anders dan wat veel influencers doen: verwijzen naar een artikel op PubMed (de online database voor wetenschappelijke publicaties) zonder echt te begrijpen wat er in dat onderzoek staat.
Hierna lichten we dit antwoord toe aan de hand van vier belangrijke gezondheidsuitkomsten: inflammatie, gewichtsverlies, hart- en vaatziekten en kanker.
1. Inflammatie
Veel chronische aandoeningen zoals darmklachten, reumatische aandoeningen, hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen, versnelde veroudering en ook kanker, hangen samen met inflammatie of ontsteking. Het verlagen van ontsteking is daarom een belangrijk doel van medische behandelingen en leefstijlinterventies.
Er is geen bewijs dat een carnivoor dieet ontstekingen verlaagt. Grote overzichtsstudies laten juist zien dat Mediterrane-, vegetarische- en plantaardige voedingspatronen het sterkst en meest consistent objectieve bloedwaarden voor ontstekingen verlagen (10-15). Voedingspatronen met veel rood- en bewerkt vlees zijn juist gerelateerd aan ongewijzigde of verhoogde inflammatie, zeker vergeleken met plantaardige patronen. Een belangrijke rol is weggelegd voor het microbioom en de doorlaatbaarheid van de darm.
Plantaardige voeding is rijk aan vezels en polyfenolen. Polyfenolen zijn stofjes in plantaardige voeding die producten geur, smaak en kleur geven. Deze vezels en polyfenolen stimuleren de groei van gunstige bacteriën die korte-keten vetzuren maken die ontstekingsremmend zijn. Deze korte-keten vetzuren voeden ook de darmwand en houden die wand gezond. Een gezonde darmwand laat alleen de juiste stoffen door vanuit de darm naar de bloedbaan en zorgt dat andere stoffen in de darm blijven. Omgekeerd kan een voedingspatroon, rijk aan verzadigd vet en suiker en arm aan vezels en polyfenolen, leiden tot een slechtere bacteriesamenstelling en een zogenaamde ‘lekkende darm’. Hierdoor kunnen schadelijke moleculen vanuit de darm in de bloedbaan komen. Naast de beperkte hoeveelheid ontstekingsremmende korte-keten vetzuren, triggert de lekkende darm een chronische, laaggradige ontsteking die betrokken is bij heel veel aandoeningen en versnelde veroudering (16).
2. Gewicht
Er zijn geen studies die laten zien dat een exclusief dierlijk (carnivoor) dieet effectief is voor gewichtsverlies. Een grote overzichtsstudie met in totaal ruim 5.000 mensen liet zien dat caloriebeperking in combinatie met lichaamsbeweging de meest effectieve methode is voor zowel gewichtsverlies als vetverlies. Een zogenaamde ‘negatieve energiebalans’ (minder eten dan je verbruikt) in combinatie met beweging zorgde voor de meeste vetverlies en spiermassabehoud (17). Het gebruik van wat meer eiwitrijke voeding draagt verder bij aan het behoud van spiermassa (18).
Een bekende studie van de wereldberoemde voedingsonderzoeker Kevin Hall, gepubliceerd in Nature Medicine, gaf nog meer inzicht. Hij vergeleek een plantaardig voedingspatroon, laag in vet met een dierlijk voedingspatroon, hoog in vet en laag in koolhydraten (19).
Een opvallende uitkomst was dat deelnemers op het plantaardige voedingspatroon spontaan en zonder honger aanzienlijk minder calorieën binnenkregen (ruim 500 kcal per dag minder). Qua gewichtsverlies verloren beide groepen na twee weken gewicht. Echter, bij het dierlijke voedingspatroon was dit gewichtsverlies grotendeels toe te schrijven aan vochtverlies en verlies van spiermassa, terwijl men bij het plantaardige voedingspatroon juist meer vet verloor (19).
In deze grafiek wordt het vetverlies getoond bij een dierlijk versus een plantaardig dieet.
De rode lijn laat zien dat het dierlijke voedingspatroon leidt tot minder vetverlies dan het plantaardige voedingspatroon (blauwe lijn).
Kortom, wil je gewicht verliezen, dan is een negatieve energiebalans belangrijk. Dit is makkelijker met een plantaardig voedingspatroon, omdat de energiedichtheid (hoeveelheid kcal per bord) simpelweg lager is. Wel is het belangrijk om voldoende te bewegen en voldoende eiwitten te eten, zodat je voornamelijk vet verliest en zo min mogelijk spiermassa.
3. Hart- en vaatziekten
Er is geen bewijs dat een carnivoor dieet het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Integendeel, grote overzichtsstudies laten zien dat mensen die meer rood en bewerkt vlees eten, vaker hart- en vaatziekten hebben (20-25). Ook laten studies zien dat mensen die dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige eiwitten, een lager risico hebben op hart- en vaatziekten (21,23,25). Mede daarom benadrukken internationale verenigingen van artsen en andere gezondheidsprofessionals in de cardiologie dat voedingspatronen met veel vlees en dierlijke vetten het risico op hart- en vaatziekten verhogen en dat Mediterrane- en plantaardige voedingspatronen het risico juist verlagen (24).
4. Kanker
Een carnivoor dieet is per definitie rijk aan rood en vaak ook bewerkt vlees. Producten zoals bacon, ham en ‘beef jerky’ (gedroogd rundvlees) zijn voorbeelden van bewerkt vlees en dat staat – net zoals sigaretten – op de lijst van kankerverwekkende producten van de Wereldgezondheidsorganisatie (26).
Concreet adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie om de consumptie van vlees te beperken, vooral van bewerkt vlees zoals worst, ham, spek en vleeswaren. Het bewijs dat bewerkt vlees het risico op kanker verhoogt is het sterkst, maar de WHO zegt dat ook rood vlees, zoals rund, varken, lam en geit, waarschijnlijk kankerverwekkend is. Daarom wordt aangeraden bewerkt vlees zoveel mogelijk te vermijden en rood vlees met mate te gebruiken (26).
Voedingspatronen die overwegend plantaardig zijn worden consequent in verband gebracht met een lager risico op kanker en met betere uitkomsten bij mensen die kanker hebben overleefd. Zo werd recent aangetoond dat vegetariërs een 12% lager risico hebben op het ontwikkelen van kanker en veganisten zelfs een 24% lager risico, in vergelijking met omnivoren (en dan hebben we het nog niet eens over carnivoren) (27).
Uit grote bevolkingsonderzoeken blijkt dat een voedingspatroon met weinig plantaardige producten en juist veel dierlijke eiwitten en vetten samenhangt met een hoger risico op het krijgen van kanker én een hogere sterfte (28-30). Daarom raden grote instituten zoals het World Cancer Research Fund aan om vooral veel onbewerkte plantaardige voeding te gebruiken en de inname van rood en bewerkt vlees te beperken om kanker te helpen voorkomen.
Moet ik dan helemaal plantaardig eten?
Een volledig plantaardig voedingspatroon is gezond, mits goed samengesteld! Wij helpen je daar natuurlijk graag bij. Maar ook een overwegend plantaardig voedingspatroon met nog een paar dierlijke producten kan gezond zijn. Vermijd vooral rood- en bewerkt vlees en eet lekker veel onbewerkte, plantaardige voeding: groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden. En heb je darmklachten? Bouw die vezelrijke voeding dan voorzichtig op of neem contact met ons op, zodat we je kunnen adviseren over een geschikte diëtist die jou kan begeleiden.
Wil je woon lekker aan de slag? Dat kan! Samen met ons kun je het risico op inflammatie, overgewicht, hart- en vaatziekten en kanker verlagen. Ook is Plants for Health een uitstekende aanvullende behandeling voor wie al een aandoening heeft. Je kunt zelf starten met het boek Plants for Health. We weten echter dat het samen nog veel beter gaat. Dat kan via het programma DuurzaamVitaal, waarin wij jou stap voor stap begeleiden naar een optimale leefstijl voor een lang en gezond leven.
Bronnen
- Forde CG, Decker EA. The importance of food processing and eating behavior in promoting healthy and sustainable diets. Annu Rev Nutr. 2022;42:377399. doi:10.1146/annurev-nutr-062220-030123.
- Cordain L, Eaton SB, Sebastian A, Mann N, Lindeberg S, Watkins BA, et al. Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century. Am J Clin Nutr. 2005;81(2):341354. doi:10.1093/ajcn.81.2.341.
- Jew S, AbuMweis SS, Jones PJ. Evolution of the human diet: linking our ancestral diet to modern functional foods as a means of chronic disease prevention. J Med Food. 2009;12(5):925934. doi:10.1089/jmf.2008.0268.
- Masharani U, Sherchan P, Schloetter M, Stratford S, Xiao A, Sebastian A, et al. Metabolic and physiologic effects from consuming a huntergatherer (Paleolithic)type diet in type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2015;69(8):944948. doi:10.1038/ejcn.2015.39.
- Frassetto LA, Schloetter M, MietusSnyder M, Morris RC Jr, Sebastian A. Metabolic and physiologic improvements from consuming a Paleolithic, huntergatherer type diet. Eur J Clin Nutr. 2009;63(8):947955. doi:10.1038/ejcn.2009.4.
- Yannakoulia M, Scarmeas N. Diets. N Engl J Med. 2024;390(22):20982106. doi:10.1056/NEJMra2211889.
- Chey WD, Hashash JG, Manning L, Chang L. AGA Clinical Practice Update on the Role of Diet in Irritable Bowel Syndrome: Expert Review. Gastroenterology. 2022 May;162(6):1737-1745.e5. doi: 10.1053/j.gastro.2021.12.248.
- Bolte LA, Vich Vila A, Imhann F, Collij V, Gacesa R, Peters V, et al. Long-term dietary patterns are associated with pro-inflammatory and anti-inflammatory features of the gut microbiome. 2021;70(7):1287-1298. doi:10.1136/gutjnl-2020-322670.
- Chen J, Sun Y, Dan L, et al. Composition of plant-based diets and the incidence and prognosis of inflammatory bowel disease: a multinational retrospective cohort study. Lancet Reg Health Eur. 2025;52:101264. doi: 10.1016/j.lanepe.2025.101264.
- Reyneke GL, Lambert K, Beck EJ. Dietary patterns associated with anti‑inflammatory effects: an umbrella review of systematic reviews and metaanalyses. Nutr Rev. 2025;nuaf104. doi:10.1093/nutrit/nuaf104.
- Koelman L, Egea Rodrigues C, Aleksandrova K. Effects of dietary patterns on biomarkers of inflammation and immune responses: a systematic review and metaanalysis of randomized controlled trials. Adv Nutr. 2022;13(1):101115. doi:10.1093/advances/nmab086.
- Mukherjee MS, Han CY, Sukumaran S, Delaney CL, Miller MD. Effect of anti‑inflammatory diets on inflammation markers in adult human populations: a systematic review of randomized controlled trials. Nutr Rev. 2022;81(1):55‑74. doi:10.1093/nutrit/nuac045.
- Norde MM, Collese TS, Giovannucci E, Rogero MM. A posteriori dietary patterns and their association with systemic low‑grade inflammation in adults: a systematic review and metaanalysis. Nutr Rev. 2021;79(3):331‑350. doi:10.1093/nutrit/nuaa010.
- Barbaresko J, Koch M, Schulze MB, Nöthlings U. Dietary pattern analysis and biomarkers of low‑grade inflammation: a systematic literature review. Nutr Rev. 2013;71(8):511‑527. doi:10.1111/nure.12035.
- Papier K, Hartman L, Tong TYN, Key TJ, Knuppel A. Higher meat intake is associated with higher inflammatory markers, mostly due to adiposity: results from UK Biobank. J Nutr. 2022;152(1):183189. doi:10.1093/jn/nxab314.
- Randeni, N., Bordiga, M., & Xu, B. (2024). A Comprehensive Review of the Triangular Relationship among Diet–Gut Microbiota–Inflammation. International Journal of Molecular Sciences. 2024; 25(17), 9366. https://doi.org/10.3390/ijms25179366
- Xie, Y., Gu, Y., Li, Z., He, B., & Zhang, L. (2024). Effects of Different Exercises Combined with Different Dietary Interventions on Body Composition: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Nutrients, 16(17), 3007. https://doi.org/10.3390/nu16173007
- Leidy HJ, Clifton PM, Astrup A, Wycherley TP, Westerterp-Plantenga MS, Luscombe-Marsh ND, Woods SC, Mattes RD. The role of protein in weight loss and maintenance. Am J Clin Nutr. 2015 Jun;101(6):1320S-1329S. doi: 10.3945/ajcn.114.084038. Epub 2015 Apr 29. PMID: 25926512.
- Hall KD, Guo J, Courville AB, Bremmer J, et al. Effect of a plant‑based, lowfat‑ diet versus an animal‑based, ketogenic diet on ad libitum energy intake. Nat Med. 2021;27(2):344‑353. doi:10.1038/s41591‑020‑01209‑1.
- Petermann‑Rocha F, Parra‑Soto S, Gray S, Pell JP, CelisMorales‑ C, Ho FK, et al. Vegetarians, fish, poultry, and meat‑eaters and cardiovascular disease: UK Biobank. Eur Heart J. 2021;42(12):1136‑1143. doi:10.1093/eurheartj/ehaa939.
- Wang DD, Li Y, Nguyen XM, et al. Red meat intake and risk of cardiovascular diseases: the Million Veteran Program. J Nutr. 2024;154(3):886895. doi:10.1016/j.tjnut.2023.12.051.
- Shi W, Huang X, Schooling CM, Zhao JV. Red meat consumption, cardiovascular diseases, and diabetes: a systematic review and metaanalysis. Eur Heart J. 2023;44(28):26262635. doi:10.1093/eurheartj/ehad336.
- Glenn AJ, Wang F, Tessier AJ, De Souza RJ, Khan TA, Viguiliouk E, et al. Dietary plant‑to‑animal protein ratio and cardiovascular disease risk in three cohorts. Am J Clin Nutr. 2024;120(6):1373‑1386. doi:10.1016/j.ajcnut.2024.09.006.
- Marques‑Vidal P, Tsampasian V, Cassidy A, et al. Diet and nutrition in cardiovascular disease prevention: a scientific statement of EAPC/ACNAP of the ESC. Eur J Prev Cardiol. 2025;zwaf310. doi:10.1093/eurjpc/zwaf310.
- Zhao B, Gan L, Graubard BI, Martin CL, Lin JS, Dodd KW, et al. Plant and animal fat intake and overall/CVD mortality. JAMA Intern Med. 2024;184(10):12341245. doi:10.1001/jamainternmed.2024.3799.
- World Health Organization. Cancer: Carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. Geneva: World Health Organization; 2015. Available from: https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat
- Fraser GE, Butler FM, Shavlik DJ, et al. Longitudinal associations between vegetarian dietary habits and site-specific cancers in the Adventist Health Study-2 North American cohort. Am J Clin Nutr. 2025;122(2):535-543. doi: 10.1016/j.ajcnut.2025.06.006.
- Wiseman MJ. Nutrition and cancer: prevention and survival. Br J Nutr. 2019;122(5):481487. doi:10.1017/S0007114518002222.
- Steck SE, Murphy EA. Dietary patterns and cancer risk. Nat Rev Cancer. 2020;20(2):125138. doi:10.1038/s4156801902274.
- Shah UA, Iyengar NM. Plant‑based and ketogenic diets as diverging paths to address cancer: a review. JAMA Oncol. 2022;8(8):1201‑1208. doi:10.1001/jamaoncol.2022.1769
Vond je dit artikel waardevol? Wil je samen met de experts van Plants for Health werken aan je gezondheid? Met DuurzaamVitaal krijg je precies de begeleiding, praktische tools en wetenschappelijk bewezen effectieve adviezen om jouw leefstijl blijvend te verbeteren.
