Hoe vermijd ik microplastics in voeding?

Zorgen over microplastics
Je doet je best om gezond te eten, maar overal duiken nieuwe zorgen op. Microplastics bijvoorbeeld – ze zitten in je voeding, water en zelfs in tandpasta. Het voelt alsof je overal op moet letten. Daardoor sluipen frustratie en onzekerheid binnen, terwijl je juist goed wilt zorgen voor je lijf. Hoe voorkom je dat microplastics zich ophopen in je lichaam?
Het goede nieuws: bij Plants for Health weten we welke voedingsmiddelen en gewoontes de meeste impact hebben. Zo kun je slimme keuzes maken zonder je leven te laten beheersen door angsten over microplastics.
Wat zijn microplastics?
Microplastics zijn piepkleine stukjes plastic die we binnenkrijgen via ons eten, drinkwater en zelfs door de lucht die we inademen. Omdat plastic zich overal ophoopt in het milieu, krijgen we hier helaas steeds meer mee te maken. Ook in huis komen microplastics in de lucht voor. Ze kunnen vrijkomen uit textiel zoals kleding, tapijt en gordijnen en zich zo via fijnstof verspreiden.
Microplastics in voeding
Microplastics worden steeds vaker aangetroffen in ons eten. Ze zitten onder andere in vis, schelpdieren, suiker, zout en honing. Daarnaast zitten ze in groenten, fruit, bier en drinkwater. Ook plastic verpakkingen dragen bij, doordat kleine deeltjes van de verpakking in ons voedsel terechtkomen (1, 2).
Wat is de invloed van microplastics op onze gezondheid?
Microplastics kunnen zo klein zijn dat ze in ons bloed, onze longen en zelfs de placenta worden aangetroffen. Wetenschappers weten nog niet precies wat dit voor mensen betekent: het is onduidelijk of de deeltjes zich ophopen, in welke organen ze terechtkomen en wat de gezondheidseffecten zijn. Bij dieren is al wel zichtbaar dat microplastics hun ademhaling, beweging en voedselopname kunnen beïnvloeden (1).
Hoe verminder je jouw inname van microplastics?
Gelukkig zijn er in voeding een aantal praktische stappen die je kunt nemen om de hoeveelheid microplastics die je binnenkrijgt te beperken. Door bewuste keuzes in de keuken en bij het eten, kun je je blootstelling aanzienlijk verminderen:
1. Vermijd keukenspullen van plastic
Gebruik liever geen plastic keukenmaterialen, zoals kunststof snijplanken, spatels of bakjes. Probeer wegwerpservies, zoals plastic bordjes en bestek, ook zoveel mogelijk te vermijden. Kies in plaats daarvan voor materialen zoals hout, glas of roestvrij staal. Zo voorkom je dat tijdens het koken kleine plasticdeeltjes in je eten terechtkomen (3).
2. Vermijd plastic drinkflessen
Wegwerp en herbruikbare plastic flessen kunnen kleine deeltjes plastic afgeven die je bij het drinken binnenkrijgt (2). Flessenwater bevat daardoor meer microplastics dan kraanwater (4). Kies dus liever voor een herbruikbare fles van glas of roestvrij staal en vul deze zelf met kraanwater.
3. Beperk je inname van vis, schelp- en schaaldieren
Microplastics worden wereldwijd aangetroffen in diverse vissoorten en zeevruchten (2). Schelpdieren zoals mosselen, oesters en kokkels kunnen relatief hoge concentraties microplastics bevatten, omdat ze filtervoeders zijn die kleine deeltjes uit het water halen.
Daarnaast kunnen ook vissen microplastics opnemen, vooral in gebieden met veel plasticvervuiling. Vissen krijgen plasticdeeltjes binnen in hun maag, die wij meestal niet eten. Toch kunnen deze deeltjes via dierenvoer alsnog in de voedselketen terechtkomen (2).
Vis is een goede bron van omega-3, maar er kleven dus ook nadelen aan. Eet je (voornamelijk) plantaardig en wil je toch voldoende omega-3 binnenkrijgen? Dat kan gelukkig prima! In ons artikel over omega-3 en plantaardige voeding lees je hier meer over.
4. Beperk het gebruik van plastic verpakkingen
Probeer zoveel mogelijk verse, onverpakte producten te kopen, of kies voor producten die verpakt zijn in glas. Plastic verpakkingen kunnen kleine deeltjes afgeven die in je eten terechtkomen, vooral bij contact met vet of hitte. Door bewuste keuzes te maken bij het kopen en bewaren van je voedsel, verklein je de kans dat microplastics in je voeding terechtkomen.
We begrijpen dat dit lastig kan zijn; plastic zit immers overal en zelfs biologische producten worden vaak in plastic verpakt. Het is daarom niet realistisch om plastic verpakkingen volledig te vermijden. Echter, door er bewust op te letten en zoveel mogelijk te kiezen voor verse, onverpakte producten of glasverpakkingen, kun je de blootstelling aan microplastics in je voeding wél verminderen.
5. Gebruik geen plastic bakjes om je eten op te warmen
Het is beter om plastic bakjes te vermijden bij het opwarmen van maaltijden in de magnetron, zoals afhaalbakjes of kant-en-klaar maaltijden in plastic verpakking. Bij verhitting kunnen microplastics uit het plastic vrijkomen. Hierdoor komen ze in je eten terecht (5). Kies daarom liever voor glazen of keramische schalen. Zo verklein je je blootstelling aan microplastics en houd je je maaltijden schoner en veiliger.
Focus op wat écht telt
Het is niet mogelijk – en ook niet nodig – om alle blootstelling aan microplastics te vermijden. Proberen alles te controleren kan juist extra stress opleveren. Belangrijker is om je energie te richten op de basis: onbewerkte en grotendeels plantaardige voeding, voldoende beweging, ontspanning en goede slaap.
Bij Plants for Health helpen we je die gezonde basis stap voor stap in je leven te integreren. Daarnaast geven we je praktische tips om microplastics te vermijden op de plekken waar dat écht effect heeft. Zo weet je waar je prioriteit aan geeft, zonder onnodige zorgen.
Doe mee met ons Plants for Health leefstijlprograama
Stel je voor: je hoeft je niet meer constant af te vragen wat er in je eten zit. Je maakt bewuste keuzes die goed voor je zijn, je geniet van voedzame maaltijden en voelt je energieker en sterker. Zo geniet je zonder stress of schuldgevoel van voedzame maaltijden en houd je rust in je hoofd.
In ons leefstijlprogramma begeleiden we je stap voor stap om deze keuzes makkelijk en haalbaar te maken. Niet met ingewikkelde regels, maar met praktische, wetenschappelijk onderbouwde strategieën die écht werken voor jou.
Zet vandaag de eerste stap en ontdek hoe dit programma jou kan helpen om met vertrouwen te eten, je gezondheid te ondersteunen en je energiek te voelen – ook in een wereld vol microplastics.
Bronnen
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). (z.d.). Gevolgen voor de gezondheid, Plastics. Via: https://www.rivm.nl/plastics/gevolgen-gezondheid.
- Kadac-Czapska, K., Knez, E., & Grembecka, M. (2024). Food and human safety: the impact of microplastics. Critical reviews in food science and nutrition, 64(11), 3502–3521.
- Liu, Y., Cao, Y., Li, H., Liu, H., Bi, L., Chen, Q., & Peng, R. (2024). A systematic review of microplastics emissions in kitchens: Understanding the links with diseases in daily life. Environment international, 188, 108740.
- Cox, K. D., Covernton, G. A., Davies, H. L., Dower, J. F., Juanes, F., & Dudas, S. E. (2019). Human Consumption of Microplastics. Environmental science & technology, 53(12), 7068–7074.
- Hussain, K. A., Romanova, S., Okur, I., Zhang, D., Kuebler, J., Huang, X., Wang, B., Fernandez-Ballester, L., Lu, Y., Schubert, M., & Li, Y. (2023). Assessing the Release of Microplastics and Nanoplastics from Plastic Containers and Reusable Food Pouches: Implications for Human Health. Environmental science & technology, 57(26), 9782–9792.
Ook interessant:

Vond je dit artikel waardevol? Wil je samen met de experts van Plants for Health werken aan je gezondheid? Met het leefstijlprogramma van Plants for health krijg je precies de passende begeleiding, praktische tools en wetenschappelijk bewezen effectieve adviezen om jouw leefstijl blijvend te verbeteren.
