Onbewerkt plantaardig voedingspatroon levert snel gezondheidsvoordeel op

Wereldwijd – en ook in Afrika – maken traditionele voedingsatronen steeds vaker plaats voor het moderne, Westerse voedingspatroon: rijk aan bewerkt voedsel, suikers en ongezonde vetten.
Maar wat doet dat eigenlijk met je lichaam?
Een recent en baanbrekend onderzoek, gepubliceerd in Nature Medicine (1) laat zien hoe sterk voeding ons immuunsysteem en metabolisme beïnvloedt.
Terug naar de basis: de authentieke, Afrikaanse keuken
In het onderzoek wisselden jonge mannen uit de Kilimanjaro-regio van Tanzania twee weken lang van voedingspatroon. Sommigen stapten over van hun vertrouwde, authentieke, Afrikaanse keuken naar een Westers voedingspatroon.
Anderen maakten juist de omgekeerde beweging. Een derde groep kreeg gedurende een week een traditioneel gefermenteerd bananendrankje (‘Mbege’).
Wat verstaan we onder de authentieke, Afrikaanse keuken? Dit nagenoeg plantaardige voedingspatroon bestaat vooral uit:
- Groenten zoals okra en groene bladgroenten (‘mchicha’)
- Peulvruchten en bonen
- Knolgewassen zoals cassave, taro en groene banaan
- Volkoren granen zoals gierst en sorghum
- Gefermenteerde producten zoals het lokale drankje Mbege
Deze voeding zit boordevol vezels, vitamines, mineralen en bioactieve stoffen zoals polyfenolen – en dat blijkt een wereld van verschil te maken.
Voeding als ontstekingsremmer (of veroorzaker)
De uitkomsten van het onderzoek waren indrukwekkend:
- De overstap naar het Westerse voedingspatroon leidde al na twee weken tot verhoogde ontstekingswaarden, verstoring van het immuunsysteem en gewichtstoename.
- De overstap naar een authentiek, Afrikaanse voedingspatroon had juist al na twee weken een krachtig ontstekingsremmend effect, en verbeterde het metabolisme.
- Het gefermenteerde bananendrankje zorgde eveneens voor een afname van ontstekingsmarkers, al na een week.
De deelnemers aan het onderzoek konden na de interventie hun gebruikelijke voedingspatroon weer oppakken en werden vier weken na het einde van het onderzoek nogmaals gemeten. Sommige veranderingen waren na vier weken nog steeds zichtbaar.
Wat betekent dit voor jou?
Dit onderzoek bevestigt dat onze gezondheid begint op ons bord – en dat veranderingen in het voedingspatroon al heel snel tot verbetering kunnen leiden. Dit bevestigt wat we gezien hebben in onze eigen studies, waarin mensen al na 8 weken sterke, positieve resultaten ervaarden (2, 3). Ook andere onderzoekers vonden vergelijkbare resultaten voor cholesterol en ontstekingswaarden (4).
Een (overwegend) plantaardig voedingspatroon op basis van onbewerkte producten is géén hype, maar een bewezen gezond voedingspatroon dat:
- je immuunsysteem ondersteunt
- ontstekingen vermindert
- het risico op chronische ziekten helpt verlagen
En dat allemaal met de kracht van planten.
Ervaar het zelf!
Een switch naar een plantaardig voedingspatroon op basis van onbewerkte producten levert dus al snel merkbare gezondheidsvoordelen op. Of je nu volledig overstapt of stap voor stap begint – elke maaltijd telt.
Zelf aan de slag? Start dan met het Plants for Health boek. Je krijgt volledig uitgewerkte weekmenu’s die volwaardig, gezond en lekker zijn met meer dan 70 (!) recepten!
Heb je behoefte aan een intensiever traject, bijvoorbeeld omdat je een chronische aandoening hebt? Doe dan mee met het online leefstijlprogramma DuurzaamVitaal, waarin de experts van Plants for Health jou begeleiden naar een leefstijl die bewezen effectief is voor jouw gezondheid.
Bronnen
- Temba, G.S., Pecht, T., Kullaya, V.I. et al. Immune and metabolic effects of African heritage diets versus Western diets in men: a randomized controlled trial. Nat Med (2025). https://doi.org/10.1038/s41591-025-03602-0
- Walrabenstein, W., Wagenaar, C. A., van der Leeden, M., Turkstra, F., Twisk, J. W. R., Boers, M., van Middendorp, H., Weijs, P. J. M., & van Schaardenburg, D. (2023). A multidisciplinary lifestyle program for rheumatoid arthritis: the ‘Plants for Joints’ randomized controlled trial. Rheumatology (Oxford, England), 62(8), 2683–2691. https://doi.org/10.1093/rheumatology/keac693
- Walrabenstein, W., Wagenaar, C. A., van de Put, M., van der Leeden, M., Gerritsen, M., Twisk, J. W. R., van der Esch, M., van Middendorp, H., Weijs, P. J. M., Roorda, L. D., & van Schaardenburg, D. (2023). A multidisciplinary lifestyle program for metabolic syndrome-associated osteoarthritis: the “Plants for Joints” randomized controlled trial. Osteoarthritis and cartilage, 31(11), 1491–1500. https://doi.org/10.1016/j.joca.2023.05.014
- Jenkins, D. J., Kendall, C. W., Marchie, A., Faulkner, D. A., Wong, J. M., de Souza, R., Emam, A., Parker, T. L., Vidgen, E., Lapsley, K. G., Trautwein, E. A., Josse, R. G., Leiter, L. A., & Connelly, P. W. (2003). Effects of a dietary portfolio of cholesterol-lowering foods vs lovastatin on serum lipids and C-reactive protein. JAMA, 290(4), 502–510. https://doi.org/10.1001/jama.290.4.502